Kétsoprony Község Önkormányzatának hivatalos weboldala

Sajtóközlemény

Kezdőlapbanner kép2

Sajtóközlemény

Kapcsolat

Galéria
2015 | 10 | 26.
KÉTSOPRONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

SAJTÓKÖZLEMÉNY
EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSSAL VALÓSULT MEG A KÉTSOPRONYI MŰVELŐDÉSI HÁZ ENERGIARACIONALIZÁLÁSI BERUHÁZÁSA

A Környezet és Energia Operatív Program keretében, az Európai Unió Kohéziós Alapjának 44 millió forintos támogatásával a napokban fejeződött be a Kétsopronyi Művelődési Ház energiaracionalizálási beruházása. Az épületben kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelés került a homlokzatokra, megújult a fűtési rendszer, felújításra került a padlásfödém, valamint a villamos energetikai rendszer.

A felújításra azért volt szükség, mert az idősödő épület fűtési rendszere elöregedett, nyílászárói és hőszigetelése az egyre szigorodó energiahatékonysági elvárásoknak már nem feleltek meg. A Művelődési Ház épülete közel egész évben használatban van, így a hatékony működtethetőség egyik fontos elvárása a korszerűség és energiatakarékosság.

Az előzetes műszaki állapotfelmérés igazolta, hogy jelentős energia-megtakarítással járó korszerűsítések végezhetők el az épületen. Az épület nyílászárói megvetemedtek, az épületszerkezeteken hiányos volt a hőszigetelés, emiatt az épület filtrációs hővesztesége és az elöregedett nyílászárok miatti légcseréje túl magas volt. Emiatt a beruházás legfőbb célja az épület hőigényének, valamint villamosenergia-igényének csökkentése volt. Az előzetes energetikai számítások igazolták, hogy beruházás révén évente mintegy 450 GJ energia megtakarítására van mód, és a csökkenő energiafelhasználás révén évente közel 30 tonnával kevesebb CO2 egyenértékű üvegházhatású gáz kerülhet a légkörbe. A klímavédelem mellett az üzemeltetési megtakarítások is jelentősek, emellett javul az épület komfortossága és esztétikai megjelenése is.

A projekt megvalósításának ütemezése során figyelembe vették az épület kihasználtságát, az időjárásból adódó tartalékidőket, valamint a kivitelezés során esetlegesen felmerülő egyéb kockázatokat is. Mindezzel együtt a projekt nagyon rövid idő alatt, 2015. szeptember-október folyamán megvalósult, műszaki átadása október közepén megtörtént. A megújult épület november elejétől újra korlátozás nélkül szolgálja ki a község igényeit.

A „Kerüljön kevesebbe a kultúra” – A Kétsopronyi Művelődési Ház energiaracionalizálása megnevezésű projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja 44.027.222 forinttal támogatta.

lábléc

Kétsoprony webkamera

Megtekintés élőben
WebKamera

Kétsoprony község középületeinek energetikai korszerűsítése

Kétsoprony települési környezetvédelmi infrastruktúrájának fejlesztése

Időjárás előrejelzés

Jórészt felhős
Szerda 11/28 10%
Túlnyomóan felhős. A legalacsonyabb hőmérséklet -2°C.
Borús
Holnap 11/29 10%
High 2° / Low -4°
Felhős. A legmagasabb hőmérséklet 2°C. Szélerősség DK 10 és 15 km/h közötti.
Derült
Péntek 11/30 0%
High 1° / Low -7°
Túlnyomóan derült. A legmagasabb hőmérséklet 0°C. Szelek DK és változékony.