Kétsoprony Község Önkormányzata

Sajtóközlemény

Kezdőlapbanner kép2

Sajtóközlemény

Kapcsolat

Galéria
2015 | 10 | 26.
KÉTSOPRONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

SAJTÓKÖZLEMÉNY
EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSSAL VALÓSULT MEG A KÉTSOPRONYI MŰVELŐDÉSI HÁZ ENERGIARACIONALIZÁLÁSI BERUHÁZÁSA

A Környezet és Energia Operatív Program keretében, az Európai Unió Kohéziós Alapjának 44 millió forintos támogatásával a napokban fejeződött be a Kétsopronyi Művelődési Ház energiaracionalizálási beruházása. Az épületben kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelés került a homlokzatokra, megújult a fűtési rendszer, felújításra került a padlásfödém, valamint a villamos energetikai rendszer.

A felújításra azért volt szükség, mert az idősödő épület fűtési rendszere elöregedett, nyílászárói és hőszigetelése az egyre szigorodó energiahatékonysági elvárásoknak már nem feleltek meg. A Művelődési Ház épülete közel egész évben használatban van, így a hatékony működtethetőség egyik fontos elvárása a korszerűség és energiatakarékosság.

Az előzetes műszaki állapotfelmérés igazolta, hogy jelentős energia-megtakarítással járó korszerűsítések végezhetők el az épületen. Az épület nyílászárói megvetemedtek, az épületszerkezeteken hiányos volt a hőszigetelés, emiatt az épület filtrációs hővesztesége és az elöregedett nyílászárok miatti légcseréje túl magas volt. Emiatt a beruházás legfőbb célja az épület hőigényének, valamint villamosenergia-igényének csökkentése volt. Az előzetes energetikai számítások igazolták, hogy beruházás révén évente mintegy 450 GJ energia megtakarítására van mód, és a csökkenő energiafelhasználás révén évente közel 30 tonnával kevesebb CO2 egyenértékű üvegházhatású gáz kerülhet a légkörbe. A klímavédelem mellett az üzemeltetési megtakarítások is jelentősek, emellett javul az épület komfortossága és esztétikai megjelenése is.

A projekt megvalósításának ütemezése során figyelembe vették az épület kihasználtságát, az időjárásból adódó tartalékidőket, valamint a kivitelezés során esetlegesen felmerülő egyéb kockázatokat is. Mindezzel együtt a projekt nagyon rövid idő alatt, 2015. szeptember-október folyamán megvalósult, műszaki átadása október közepén megtörtént. A megújult épület november elejétől újra korlátozás nélkül szolgálja ki a község igényeit.

A „Kerüljön kevesebbe a kultúra” – A Kétsopronyi Művelődési Ház energiaracionalizálása megnevezésű projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja 44.027.222 forinttal támogatta.

lábléc

Kétsoprony webkamera

Megtekintés élőben
WebKamera

Humán szolgáltatások fejlesztése a Békéscsabai járásban

Kétsoprony község középületeinek energetikai korszerűsítése

Kétsoprony települési környezetvédelmi infrastruktúrájának fejlesztése

Időjárás előrejelzés

Jórészt felhős
Szerda 11/28 10%
Túlnyomóan felhős. A legalacsonyabb hőmérséklet -2°C.
Borús
Holnap 11/29 10%
High 2° / Low -4°
Felhős. A legmagasabb hőmérséklet 2°C. Szélerősség DK 10 és 15 km/h közötti.
Derült
Péntek 11/30 0%
High 1° / Low -7°
Túlnyomóan derült. A legmagasabb hőmérséklet 0°C. Szelek DK és változékony.